ARCHLine.XP

Software CAD/BIM de modelare 3D creat pentru arhitecți și designeri

ARCHLine.XP include funcții și instrumente foarte specifice pentru crearea proiectelor de arhitectură și de design interior. Poți modela și detalia ansamblurile de mobilier și să randezi apoi scenele atât exterioare cât și de interior. Toate într-un program complet, fără a fi nevoie de pluginuri sau add-onuri suplimentare.
Laptop Archline XP schita model 3D

Arhitectură

Funcții pentru desen CAD și pentru crearea modelelor BIM, cote, import/export certificat în formatele IFC, RFA, DWG, SKP

Design de interior

Tavane suspendate, profile decorative și plinte, finisaje diverse, draperii, lumini, funcții pentru design de bucătării/băi

Mobilier 3D

Design parametric al obiectelor de mobilier și funcții de creare a ansamblurilor, import din 3D Warehouse, cataloage de produse

GATEWAY TO BIM

model3D archline.xp professional

Ce este Building Information Modeling?

În ARCHLine.XP, proiectele sunt BIM de la faza de concept până la execuție. Asta înseamnă că lucrezi pe un model 3D central, din care sunt derivate fațade, secțiuni, estimări, calcule și liste de cantități. În loc de linii creezi componente de clădire, pereți, uși sau ferestre, cu datele aferente acestora. De aceea:

  • este mult mai simplu să comunici și să colaborezi cu echipa
  • petreci mai puțin timp pe acțiuni repetitive
  • lucrezi cu produse reale, cu datele date de producător

1. O gamă variată de funcții

Elemente de construcție (pereți, deschideri, grinzi, stâlpi, scări, rampe, etc.)

Elementele de construcție din ARCHLine.XP se actualizează automat după fiecare modificare a proiectului, iar programul coordonează schimbările pretutindeni – în 3D, piese desenate sau documentație. Acest fapt înseamnă informație mai concisă și mai exactă.

Funcții integrate pentru crearea acoperișului

Creezi straturile învelitorii, editezi distribuția și proprietățile căpriorilor, asterelii sau cosoroabelor, proiectezi structuri complexe sau poți folosi unul din acoperișurile predefinite.

Funcții pentru urbanism

Instrumentele de urbanism oferă arhitecților posibilitatea de a crea și modela terenul pentru situl construcției prin adiția de platouri, zone, circulații și parcări.

Etape de construcție

Etapele de construcție oferă posibilitatea de a gestiona concomitent un plan de construcție actual și unul nou.

Randări fotorealiste

Redway este motorul integrat de randare pentru a obține rezultate fotorealiste. În plus, ARCHLine.XP este compatibil și cu alte softuri cunoscute de randare.

2. Structuri de clădire ce includ clădiri multiple, etaje și layere

Pentru a gestiona proiecte mari și complexe, este esențial să îți organizezi planul bine, să îl împarți pe componente și chiar să creezi unități funcționale. Funcțiile din ARCHLine.XP te ajută să gestionezi logic proiectul, organizându-l pe clădiri și etaje ale căror părți pot fi apoi grupate în layere conform preferințelor tale.

Archline.XP Structura de cladire etaje planuri

Poți adăuga o clădire nouă în fereastra de gestionare a etajelor. Apoi, poți crea o structură de etaje diferită pentru fiecare clădire. Astfel, poți spre exemplu să afișezi corect clădiri situate pe un teren în pantă.

Managerul de layere a fost extins cu variații și filtre pe layere. Poți folosi filtrele pe layere pentru a crea grupuri diferite. Filtrul de layere utilizate este creat automat la pornirea programului, și aici poți filtra layerele după tipurile de obiecte. De exemplu, poți crea o listă care conține toate layerele de pereți, iar printr-un click pe acestea, poți găsi mai rapid într-o listă scurtă exact ceea ce cauți.

Când lucrezi la un proiect, de multe ori închizi sau blochezi anumite layere, iar în acest proces, este posibil să ai nevoie să găsești și să modifici obiecte pe multiple layere, după care să revii la setările anterioare. Acest lucru consumă timp, motiv pentru care ai funcția de Variații, care salvează setările complete, pentru a reveni ușor la ele. 

3. Obiecte de Arhitectură: pereți, uși, ferestre, calcul de camere​

ARCHLine.XP include o gamă largă de funcții pentru modelarea obiectelor de arhitectură. Cu o bibliotecă integrată care include stiluri internaționale, poți alege ușor dintre pereții cu diferite straturi sau grosimi sau îi poți personaliza oricum. Pereții aleși pot fi profilați liber, deoarece handle-urile acestora pot fi editate flexibil în modul Component.

Librăria inclusă în program conține un număr de uși glisante, de sticlă, cu unul sau două canate, etc. care pot fi parametrizate. În plus, poți descărca orice obiect de pe internet și îl poți transforma într-o ușă prin câteva clickuri. Un instrument deosebit de important este wizard-ul de uși, unde poți crea uși pornind de la template-uri desenate în 2D.

Funcțiile pentru calculul de camere sunt foarte utile când creezi planurile și documentația. Planul unui etaj poate fi împărțit în zone după camere sau chiar în interiorul unei camere, care pot fi reprezentate prin culori. Pe plan pot fi afișate și dimensiunile unei camere sau finisajele folosite.

4. Design Interior: lumini, finisaje, mobilier, designer de bucătării, electrice​

Ca designer de interior, este esențial să poți reprezenta adecvat luminile. În ARCHLine.XP, poți să aloci o sursă de lumină fiecărui obiect, chiar și celor descărcate de pe internet, și apoi să ajustezi luminozitatea, culoarea și alte proprietăți. Poți verifica dacă modelul tău este iluminat adecvat, activând sau dezactivând luminile. Poți face acest lucru și pentru fiecare sursă de lumină în parte.

Cu funcția de Placare, poți acoperi orice perete sau suprafață cu plăci realiste. Ai posibilitatea să creezi modele și stiluri personalizate și să definitivezi planul de placare cu plăci de la orice producător.

Vrei să creezi mobilă tapițată de la zero? În ARCHLine.XP începi de la profiluri desenate în 2D pe care le poți transforma ușor în componente 3D, efecte de pernă, profiluri, etc. Astfel poți crea scaune, canapele, pufuri și alte obiecte unicat de mobilier.

Pentru designul de bucătării, ARCHLine.XP include toate funcțiile de care ai nevoie pentru modelarea mobilierului de bucătarie (sau a oricărui mobiler de depozitare, dulapuri, comode, etc.). Poți începe de la un obiect parametrizabil, ale cărui dimenensiuni, rafturi și compartimentări pot fi setate individual. În plus, ai posibilitatea de a adăuga fațete de mobilă personalizate, care pot fi create cu funcția Furniture Front, dezvoltată special pentru acest scop.

Programul include cel mai des folosite fitinguri electrice, care pot fi clasificate după preferințe. Ai de asemenea opțiunea de a modela individual prize sau întrerupătoare pornind de la informațiile date de producător. Fitingurile din modelul 3D pot fi scalate cu câteva clickuri, iar apoi să finalizezi rapid planul de lumini și proiectul de instalații electrice.

Archline.XP Animatie sertare usi mobilier 3D detectare coliziuni

5. Conexiune directă cu librării BIM: BIMobject, 3D Warehouse, Syncronia

Spre bucuria multor designeri, numărul de biblioteci BIM disponibile direct în ARCHLine.XP este în creștere. Astfel, utilizatorii programului au libertatea de a naviga în biblioteci online de modele 3D, fără a fi nevoie să treacă prin tot procesul de import. Modelul ales poate fi folosit în proiect cu un singur click, imediat dupa ce a fost descărcat.

6. Profiluri complexe: secțiuni transversale și vederi frontale​

ARCHLine.XP poate gestiona într-un mod flexibil secțiuni transversale și profiluri frontale ale pereților, tavanelor, contururilor, a formelor 3D și a altor corpuri. Deoarece este mai dificil să editezi cu acuratețe în 3D, programul creează o vedere 2D a elementului unde poți edita direct profilul elementului. Apoi se creează forma acelui profil decupată într-un corp 3D. Pentru a genera obiecte 3D complexe fără probleme, este posibil inclusiv să folosești mai multe profiluri pentru un element.

7. Instrumente pentru cotare​

Unul din obiectivele ARCHLine.XP este acela de a face procesul de creare a documentației unul mai simplu și mai rapid. Acum este posibil să creezi cote în bloc cu doar câteva clickuri, astfel economisind timp și reducând numărul de cote lipsă. Tot ce trebuie să faci este să selectezi din opțiunile care te interesează din fereastra Dimension All Walls. Este important să fii atent la ordinea tipurilor de cote folosite deoarece programul poziționează liniile de cotă în funcție de aceasta. În continuare, selectează pereții care urmează să fie cotați și alege poziția liniilor de cotă. Astfel, poți crea toate cotele necesare, de la pereți la uși și ferestre, într-un singur pas.

8. Liste de cantități

Cu funcția de rapoarte, poți face tabele personalizate pe care să le folosești apoi în program. Mai mult poți defini conținutul acestora și ordinea rândurilor incluse. Avantajul rapoartelor este că sunt actualizate în timp real și urmăresc, într-o manieră agilă, modificările din proiect, pentru a afișa mereu informația la zi, reală. Fiecare schimbare în raport are de asemenea un efect în celelalte piese desenate.

9. Etape de proiectare și comparație între desene

O inovație în ARCHLine.XP este faptul că proiectul poate fi prezentat pe faze de proiectare. Folosindu-le, poți să arăți concomitent situația existentă și propunerea. Etapele de proiectare pot fi separate folosind filtre după etape, în esență reguli de afișare ale obiectelor în funcție de status (Nou, Existent, Demolat). ARCHLine.XP are cinci astfel de filtre: Toate Etapele, Existent, Plan de Demolare, Existent după Demolare, Plan Nou de Construcție.

Comanda de Comparație între desene are rolul de a arăta modificările în plan. Într-un desen, versiunea anterioară a acestuia poate fi comparată cu versiunea lui curentă. Rezultatul va fi un al treilea desen care indică toate schimbările pe coduri de culoare. Această funcție poate fi utilizată oricând pe parcursul unui proiect deoarece rezultatul comparației rămâne în contact în timp real cu desenele originale și poate fi actualizat oricând.

10. Randări - Conexiune directă cu ARCHLine.XP LIVE

ARCHLine.XP Live este un software de vizualizare ușor de folosit, care simplică metoda de a-ți transforma modelele 3D în videoclipuri și imagini dinamice, interactive și la calitate înaltă.

Nu există timp de randare în LIVE, așa că poți răspunde mai rapid cererilor de modificări ale clienților, chiar și în cazul proiectelor complexe și mari.

ARCHLine.XP este conectat direct cu ARCHLine.XP LIVE. Astfel, poți transfera modelul cu un singur click, pentru a continua apoi să creezi scenele folosind texturi la rezoluție înaltă, setări de iluminare interactive, copaci, plante și apă animate.

11. Import/export fișiere DWG, PDF, SKP, OBJ

ARCHLine.XP poate importa și exporta o varietate largă de tipuri de fișiere. DWG / DXF și PDF sunt formatele cele mai utilizate de către arhitecți și designeri de interior pentru a preda piesele desenate.

Fișierele DWG pot fi scalate și verificate folosind funcțiile de măsurare direct în fereastra de import. Dacă fișierul rezultat conține informații 3D, programul îți va atrage atenția și poți decide dacă dorești să imporți și corpurile 3D. Fișierele PDF pot fi importate ca imagini simple sau, dacă fișierul conține astfel de elemente, ca desen de linie. În acest caz, desenul rezultat va include linii, polilinii, cercuri și alte elemente 2D ce pot fi editate.

În ceea privește fișierele OBJ și SKP, poți în general importa sau exporta obiecte și elemente 3D.

Archline.XP formate import export

12. Schimb de date în format IFC, parametri BIM

Formatul standard de fișier pentru proiectele BIM este IFC, care conține toate informațiile colectate sau adăugate despre clădire. Formatul IFC respectă standarde ISO, astfel distribuitorii de software CAD pot apela la un format comun care reprezintă modelul 3D și oferă un cadru conceptual unitar pentru diferite elemente (perete, placă, grindă, coloană).

Proiectele în format IFC nu constau în corpuri 3D și linii sau polilinii, ci în elemente architecturale reale, ce pot fi parametrizate în orice program. Spre exemplu, în cazul pereților, poți crea deschideri în aceștia, să îi profilezi sau să accesezi proprietățile până la parametrii BIM atribuiți de proiectant.

Colaborare și cooperare

Instrumentele de lucru în echipă îți oferă posibilitatea de a lucra la același proiect împreună cu echipa ta. Fiecare parte a proiectului se actualizează automat, astfel încât modelul 3D și documentația să fie coordonate în permanență.

Poți importa și exporta fișiere de diverse formate: RFA și RVT (Import), IFC, SKP, DXF, DWG, PDF, OBJ, 3DS, JPG, TIFF, BMP, PNG, GBXML. În plus, poți utiliza oricând funcția de compararea dinamică a desenelor pentru a urmări ultimele modificări.

Archline.XP Editare planse sectiuni vederi layout laptop
Summary
ARCHLine.XP Pro
Article Name
ARCHLine.XP Pro
Description
An article on the BIM architecture software ARCHLine.XP
Publisher Name
archline
Publisher Logo